O školi

     Početkom 60-ih godina privreda u našem gradu ubrzano se razvijala. Zbog toga se javila ideja da se osnuje škola koja će davati kadrove potrebne privredi grada. Tako je 15. maja 1961. godine osnovan Školski centar metalske struke. U svom sas- tavu Centar je imao Mašinsko-tehničku školu i Školu učenika u privredi.

    Nastava se najpre odvijala u zgradi bivšeg Internata. Prva decenija posebno je bila teška. Nije bilo ni osnovnih sredstava za rad. Direktor novoosnovane škole, Ljubomir Šarčević, suočavao se sa mnogim problemima.

    Prve godine upisano je pet odeljenja učenika, dva odeljenja mašinsko-tehničke škole i tri odeljenja škole učenika u privredi. Ta generacija tehničara diplomirala je 1965. Iako se broj đaka stalno povećavao, uslovi rada sporo su se poboljšavali. Škola nije imala ni dovoljno učionica. Zato su učenici naše škole morali ići na nastavu u dve adaptirane prostorije u Starom sudu, a dobili su na korišćenje i dve učionice od Gimnazije. Međutim, rukovodioci i zaposleni želeli su više. I uspeli su. Centar je 1966. dobio svoju zgradu u kojoj je bilo 12 učionica i dve radionice.

    Razvijali smo se sa privredom grada i pratili njene potrebe za kadrovima. Otuda nam je i škola podignuta 1966. ubrzo postala mala. Zahvaljujući opštini grada, mnogobrojnim fabrikama, ali i svim drugim ljudima koji su imali razumevanja za nas, 1971. sagrađena je i nova zgrada. Škola je konačno imala neophodan prostor za izvođenje nastave.

    Iste godine (1971), kada je škola bila u velikom usponu i malo pre nego što će proslaviti deceniju svog postojanja, umro je tadašnji direktor Viktor Nešović. Ubrzo nakon toga škola je ponela njegovo ime. Novi direktor, Miodrag Strizović, uspešno je nastavio započeto.

    Da bi učenici kompletnu praksu mogli da obavljaju u školi, 1973. sagrađena je prostorna radionica. Nekoliko godina kasnije, u radionici je otvoren pogon za proizvodnju plastičnih poklopaca za potrebe PIK "Takova", što je donosilo značajan prihod školi. Od prihoda iz radionice, počela je da radi školska kuhinja i opremljena je biblioteka. Godine 1978. počela je da radi sportska hala naše škole. Bila je prva hala u Gornjem Milanovcu koja može da primi preko 1000 gledalaca.

    Saradnja Školskog centra sa privredom grada je bila višestruka. Prema potrebama privrede otvarana su odgovarajuća odeljenja. 70-ih i 80-ih godina svaki treći zaposlen u privredi Gornjeg Milanovca bio je svojevremeno učenik Školskog centra.

    Školske 1978/79. godine upisana je prva generacija učenika usmerenog obrazovanja. U to vreme bilo je najviše đaka - preko hiljadu. Od 1997. naša škola nosi ime jednog od najznačajnijih naučnika s početkom 20. veka, Jovana Žujovića.

    Danas, i pored teške ekonomske situacije i smanjenog broja učenika, trudimo se da održimo visok nivo obrazovanja i vaspitanja. Nastojimo da zainteresujemo đake za našu školu otvaranjem novih, perspetivnih smerova, koji prate razvoj nauke i tehnologije savremenog društva.