Годишњи састанка еко-школских координатора у организацији Амбасадора одрживог развоја и животне средине Еко-пакет конференција о циркуларној економији

Наш град је био домаћин веома важног састанка, а наша школа је својим учешћем допринела да састанак буде успешнији, садржајнији, те испуни задате циљеве и задатке.

На састанку су еко-школске активности представиле две школе из нашег града: ОШ „Таковски устанак“ из Такова, коју је представила Марија Миловановић, координатор Еко-школе и ТШ „Јован Жујовић“ из Горњег Милановца.

Учешће наше школе је било веома запажено. Ученици Еко-секције су активно учествовали на састанку, дочекивали су учеснике, а неки од њих су били задужени за изложбени простор у холу центра. Председник Еко-одбора Бојан Ковачевић је био задужен да представи наше активности на састанку.

У циљу промоције наших активности у холу је био изложен мини систем за пречишћавање воде. То је ученички рад из 2013. године, али су на њему радиле и наредне генерације. Представили смо низ природних-фармацеутских препарата на бази меда и и осталаих пчелињих производа, које су такође направили наши ученици. Значајно место је заузимао мед - производ настао као резултат вредног и упорног рада у оквиру „Мале школице пчеларства“. Наш изложбени простор је привукао пажњу свих присутних учесника.

Презентацијом наше Еко-школе, покушали смо да обухватимо што више активности које су нам обезбедиле статус Еко-школе, те нам је додељена зелена застава. Укратко су представљене активности којим ћемо се бавити у наредном периоду. Веома је значајно што наша Еко-школа покушава да унутар својих активности снажно развија предузетнички дух указујући на коришћење отпадних продуката на различите начине, те стварање профита од истих.

Презентацију наших активности израдили смо тимски. Координатор еко-школе Зорица Павловић, професор Душко Мијатовић, прошлогодишњи координатор и оснивач „Мале школице пчеларства“, председник Еко-одбора Бојан Ковачевић и Ирена Ђаковић, члан Еко-одбора, потрудили су се да што боље представе нашу школу. Поносни смо што наши ученици успешно примењују знање које се трудимо да им пренесемо на најбољи могући начин. Важно је нагласити да се по томе издвајамо од других Еко-школа. Такође остварујемо блиску сарадњу са другим тимовима и секцијама које постоје у нашој школи.

Сарадња Еко-школе и Већа машинске струке представља пример добре праксе развоја међупредметних компетенција, а израда пресе за лименке и стварање профита прави је пример развијања предузетничког духа ученика. Павловић