Oбилазак хидроелектране „Овчар Бања“

На пут луксузним аутобусом пошли су 16 ученика III4 -електромеханичара за машине и опрему , електромеханичара за термичке и расхладне уређаје и 26 ученика IV2- електротехничара рачунара као и професори Душко Миленковић и Михаило Милосављевић .

Циљ пута је био обилазак хидроелектране „Овчар Бања“ при чему би се ученици упознали са радом ове хидроелектране а у разговору са радницима и инжењерима употпунили своја теоријска знања која су стекли у нашој школи кроз редовну наставу.

Око 9 часова стигли смо у хидроелектрану и уз водиче, два инжењера , подељени у групе кренули у обилазак овог енергетског постројења. Ученици су заиста имали изванредну прилику да се упознају са радом хидроелектране, да виде и саслушају о деловима и опреми самог постројења, да из непосредне близине виде у погону турбине и генераторе ове хидроелектране. Могли су ученици и да се из командног центра упознају са аутоматским управљањем ове релативно мале али веома значајне електране у систему Дринско-Лимских хидроелектрана. Снага ове у Овчар Бањи је око 7,7 МW!

По завршеном обиласку хидроелектране и краћег одмора проведеног у самој Овчар Бањи, ученици су заједно са својим професорима обишли манастир Благовештење. Манастир припада групи Овчарско-кабларских манастира, српској Светој Гори и потиче из XVI века. Смештен је изнад саме хидроелектране, у прелепом природном амбијенту и изванредној мирноћи и тишини. Споља и у својој унутрашњости, манастир чува фреске изузетне вредности и књиге штампане у првим штампаријама, ретко леп иконостас као и највреднију фреску Пресвете Богородице са Христом. Посебно треба истаћи податак да се у манастиру Благовештење 1948. год. замонашио искушеник Гојко Стојчевић, касније Архиепископ пећки, Митрополит београдско-карловачки и Патријарх српски Павле!

По завршеном обиласку хидроелектране и манастира у Овчар Бањи и пријатног путовања, ученици и професори су се вратили у Горњи Милановац.